Tummen upp för en varierad kost!

Idag tycker jag det varit en långsam dag...och som vanligt på eftermiddagen tappar jag fokus och då är det lätt att slinka in på bloggen. Den senaste timmen har jag funderat på vilken livsmedelsgrupp som insekter tillhör. Ett av mina formulär som jag pysslar med  till min research är ett så kallad dietary diversity formulär där man tar reda på hur varierad kosten är. Det är uppdelat i olika livsmedelsgrupper såsom cerealier, vitamin- A rika rotfrukter /frukter /grönsaker (viktigt att undersöka då brist på denna vitamin är vanlig i u-länder), grönsaker, frukt, organmat (viktigt för järn och zink), kött, vilda djur, ägg, bajlväxter, oljor och fetter, salt (viktigt att undersöka om detta är berikat med jod) med flera... Och jag tycker inte riktigt att insekter passar in någonstans. Kanske får de bilda en egen livsmedelsgrupp eller så slänger jag in de små krypen under vilda djur (wildlife).

Sedan jag skrev ovanstående har jag varit en sväng på marknaden med Monthong. Hon var hungrig så vi körde dit för att köpa något att snacksa på. Det är både trevligt och otrevligt på marknaden. Till det trevliga hör alla färska grönsaker, frukter, örter, grillade majskolvar, nystekta våfflor (är det inte våffeldagen snart?) och nybakade baguetter. Till det otrevliga hör alla flugor, de köttiga delarna av marknaden där alla möjliga organ och djurdelar frodas bland flugorna, hinkarna med sniglar, larver, paddor, insekter grodor och idag så jag en hink med ormar (som tur var hade de nät över den), hela ekorrar med pälsen kvar och andra medelstora djur... alla djur du kan tänka dig. En ny upptäckt idag var gräshoppor som var trädda på ett strå precis som smultron. De måste varit levande för det var ett väldans oljud när jag gick förbi. I fält minns jag två små barn som lekte med stora gräshoppor och sedan verkade de tröttna och åt upp gräshopporna så det kanske är gott? 

Ur dietistens perspektiv är det bra att de har en varierad kost och tar vara på alla möjliga källor till mat men för mig blir det lite väl magstarkt! Jag kom tillbaka till kontoret med en våffla och Monthong köpte en typisk lao papaya salad som består av papaya, massa chili och (tyvärr) fermenterad fiskpasta. Ska se till att prova detta någongång men då utan fiskingrediensen. Får väl se till att lära mig tillräckligt med lao tills dess. Det går väldigt segt med det projektet men hoppas snart få lite motivation och ork ! Följande ord finns i min vokabulär: hej, tack och nycklar (gissa varför...).

Nu måste jag tillbaka till mina formulär och intervjuer. Ska köra hårt i en och halv timma sedan blir det hemåt!

Kommentarer
Postat av: Sophie

Hej sötnosen! Vad äckligt och hemskt med alla djur som fanns på marknaden...stackars ekorrar!!!

Imorn är det våffeldagen min kära så då får du åka dit igen och köpa dig en våffla! Kenneth lagar pannkakor till mig nu, orkar ingenting när jag är sjuk! Kan du inte göra en lista över alla ord du lärt dig där nere...eller dom kanske är svåra att stava om jag tänker efter??? Men du kan ju skriva orden på svenska i alla fall...du kan väl ändå några fler ord än dom där du skrev i inlägget?? Det tror jag nog du kan! Eller? Kramis

2009-03-24 @ 16:00:20
URL: http://kenzosplace.blogg.se/
Postat av: Katarina

Hejsan! Alltid lika roligt att läsa dina inlevelsefulla inlägg. Jag hade undvikit de där avdelningarna på marknaden som hade med djur och insekter att göra. Liksom lite för otäckt!!! Men jag är ju köttätare och borde kanske inte vara så skenhelig.Stressa nu inte med projektet! Jag tror du har betydligt mer än du tror. Vet att det är lätt för mig som sitter hemma att säga det, men säger det ändå. Ja, ja tjatiga tanter finns överallt. Det får man leva med (tills man blir en själv, såsom jag nu blivit). Lycka till imorgon, och kanske du får möjlighet att tala några ord svenska på kontoret? Imorgon ska jag tala med B och ordna det nya abonnemanget, det kommer att underlätta vår kommunikation. Tusen kramar o pussar

2009-03-24 @ 19:38:38
URL: http://fromesswithlove.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0