Field trip till Tahoy district: del 1



En gullig husapa på en restaurang halvvägs till district centre. Kan det vara så att katten Isa är återfödd?



Beställer man kött på denna restaurang kan detta vilda djur vara det som hamnar på tallriken...



När man kör bil i bushen måste man ibland ta hand om vissa hinder. The district officer för Tahoy district fick den stora äran att börja hugga... Efter en lång stund kunde vi röja undan och fortsätta färden.




Ibland måste man även köra i floden...



Onsdagskväll i den första byn vi besökte. Vi bodde hos the head of village (på Lao kallad Naibon). Här fanns ingen elektricitet så det var ficklampa som gällde. På bilden ser ni field monitor Amphone, Provincial Food Aid Coordinator (PFAC), District Officer för Tahoy (DO) och chauffören Santy.
PCFAC arbetar på Ministry of labour and social welfare i Salavan men följer även med på field trips för att övervaka projekten. District officer arbetar i district centre i Tahoy.  Det kan väl liknas med att arbeta för en kommun
. En DO följer alltid med en field monitor. The DO övervakar projekten på "kommun-nivå"och känner till byarna och kan oftast prata det etniska språket för distriktet. Field monitorn arbetar på WFP-kontoret i Salavan och är ansvariga för projekten på regionnivå. En liten update om vem som är vem i denna WFP-värld....



The DO hjälpte till i köket och lagade god svampsoppa med ingefära till mig, utan animalier! Gulligt! Jag är ju rätt komplicerad med min mathållning men under denna field-trip så fick jag "Sanna food"  och the DO var riktigt duktig bland grytorna!
 

På morgonen var det dags för ett bad. I denna by hade de bara en pump-brunn så det var teamwork som gällde för att få bort all tvål. Kvinnan hämtar vatten som sedan kokas med rötter och andra örter.



Amphone letade en bra stund efter sin tandborste...



Frukost! Alla hushåll bidrog med sticky rice, kanske lite väl mycket ris för fem personer. Men tanken var god och det är ju den som räknas!



Här mäts en blivande Food for work- fiskdamm som ska förse byn med fisk. Det är viktigt att fiskdammen grävs utifrån vissa mått och detta övervakas noga av WFP... I Food for work-projekten (FFW) finns det lite olika "arbets-program". FFW innebär att en by utför ett visst arbete i utbyte mot ris. Innan ett program sätts igång i en by så görs en bedömning av WFP för att ta reda på hur food insecure byn är. Food insecurity är ett viktigt begrepp inom WFP. Det kan översättas till osäker tillgång på mat. Ofta relateras food security till tillgången på ris. Dock behöver inte små tillgångar på ris betyda att hushållen svälter då det finns andra staple-foods som kan ersätta riset, exv cassava och majs. Nutritionister och dietister inom WFP är mer inne på detta spår, det gäller att tänka outside the box! Och inte bara tänka på food insecurity som tillgången på ris.




Ny by och nya vyer. Många byar är omringade av maffiga berg och jag kan inte låta bli att ta fram kameran...





I Salavan har WFP tre olika FFW -program: fiskdammar, utökning av risfält och vägbygge som ni ser här på bilden. Vägen mäts på alla håll och kanter. De får ett visst antal kg ris per varje kilometer byggd väg.


 
Utangör varje skola svajar lao-flaggan. Många gånger ser man även kommunistflaggan med hammaren och skäran svaja.

Senare kommer del två!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0